Veganætter

Fra nyhederne

Rejs rundt i verden og oplev andre kulturer

aa22

Kunne du godt tænke dig at være mere kulturel? Hvad er så mere oplagt end at tage ud i den store verden og opleve nogle andre lande, hvor du måske vil opleve, at der er nogle forskelle fra kultur til kultur. Her er nogle af de mange måder, kulturer sommetider er forskellige.

smilende mand

Maden

Du er sikkert vant til at spise mange af de samme retter, som mange spiser i Danmark. Men hvis du rejser ud i verden, kan du opleve noget af den mad, som du sikkert aldrig har prøvet før, måske endda mad, du ikke var klar over, fandtes. Det er nemlig meget forskelligt, hvad der spises rundt omkring i verden. Hvor meget maden adskiller sig fra det, du er vant til, afhænger selvfølgelig af, hvor i verden, du er taget hen.

Men det dejlige ved at prøve noget ny mad er, det kan ændre på din opfattelse af, hvad man kan lave i et køkken. Måske du endda oplever nogle nye retter, du har lyst til at lave, når du kommer hjem. Men det behøves selvfølgelig ikke være retter. Det kan også være, der er nogle krydderier, du aldrig har smagt, men godt kan lide. Så kan du tænke over, om det er nogle krydderier, du kan bruge derhjemme, i nogle af de retter du plejer at lave. Det kan være, det vil give nogle af dine retter en anderledes, men stadig god, smag

Tøj

Det er også meget forskelligt, hvordan folk går klædt. Mode kan godt være noget andet i nogle lande, end det er i andre. Hvis du er vant til at se mennesker, der går klædt på en bestemt måde hele tiden, kan det være spændende at se, hvordan de går klædt i nogle andre lande, hvor de har andre normer. Det kan være, du endda får lyst til at købe noget tøj på turen, som du ved, du ikke kan finde derhjemme.

Humor

Det kan også være en god oplevelse at møde nogle nye mennesker fra nogle helt andre kulturer. Det kan være, du møder nogen, du kommer godt ud af det med. Så kan i snakke om, hvordan jeres to lande er forskellige, men også om, hvordan de minder om hinanden. I kan også fortælle hinanden nogle sjove gåder I kender og se, om I synes, de samme ting er sjove. Humor kan jo godt adskille sig lidt fra sted til sted. Derfor skal I selvfølgelig også begge passe på, I ikke kommer til at sige noget upassende ved et uheld.

Normer

Det kan også være lærerigt at opleve, hvordan normerne adskiller sig. Når du er vant til, at der er nogle bestemte måder at opføre sig på, der er almindelige, kan det være lærerigt og spændende at opleve nogle kulturer, hvor der ikke gælder de samme regler.

europa

Det kan være, du oplever, at noget der ville være virkelig uhøfligt derhjemme, slet ikke er det, i det land, du besøger. Det kan omvendt også være, du oplever, at en bestemt opførsel du slet ikke kan se problemet med, opleves som uhøflig, eller måske endda som en fornærmelse. For at undgå, du kommer til at fornærme nogen, kan du med fordel læse lidt om kulturen, inden du besøger landet. Du kan undersøge, hvad det er for en opførsel, du skal være opmærksom på, så du ved, hvad du ikke skal gøre. Du kan omvendt også læse om, hvad der er god opførsel.