Veganætter

Fra nyhederne

Musik er den virkelige verdens ”Force”

club dj bagfra
aa22

Ingen ved så rigtigt, hvordan det hænger sammen. Men der er ingen tvivl om, at musik påvirker os mennesker i allerhøjeste grad. Men hvad er musik egentligt? Hvad gør lyd til musik, og hvorfor kan vi så godt lide det?

Alle tidernes Jazz-legende Miles Davis udtrykte det sådan: ”Forskellen mellem musik og larm er, at der er pauser i musik”. 

Det lyder måske lidt kryptisk. Men musikere fatter det med det samme. Hvis ikke du gør, prøv at tygge lidt på den: Pauser, det er mellemrummene mellem toner. Larm er typisk noget, der simpelthen støjer i en vis periode. Pauser mellem toner er årsag til det, vi kalder rytme. Uden pauser ville der simpelthen ikke være en rytme – og al musik ville være larm. 

festivalscene

Rytmen er rygraden 

Man kunne også sige det sådan: musik er larm med rytme. Det lyder måske lidt groft. Men du har sikkert selv oplevet det: ”SLUK SÅ FOR DEN LARM!” når det eneste, du har gjort var at lytte lidt til din yndlingsmusik. 

Hvad der er den fedeste musik for den ene, er den mest afskyelige larm for en anden. Musiksmag er nemlig individuelt forskellig. Der findes også etniske forskelle. I Europa elsker vi tertser og kvinter. De lyder mest harmonisk for os. Blues fx bygger på kvinter. Det meste af klassisk musik fokuserer på tertser. I Asien har man helt forskellige harmonier. Der bruger de sekunder og sekster, som for os lyder kras. Vi bruger dem sådan set kun i avantgarde jazz – en disciplin som Miles Davis var verdensmester i. 

Men musiksmag kan også læres. I 60’erne blev musikken fra The Beatles af alle på nær teenagere betragtet som larm. Bare 15 år senere blev Beatles sange sidestillet med klassikere. Af de samme folk der forinden havde brandmærket dem som vederstyggeligheder. 

Musik gør os glade

Hvad præcis der gør det, får videnskabsfolk til at tabe hår over. De ved, at når vi lytter til musik, så dannes der endorfiner og dopamin i kroppen. Det er stoffer, der giver os lykkefølelse. Men interessant nok reagerer dyr og planter også på musik. Med dyr er det ikke så overraskende. Men planter? De har jo ingen hørelse – eller har de? Faktum er, at visse planter påviseligt trives bedre når de fx ”lytter” til Mozart, men får det dårligere når de udsættes for Heavy Metal. 

romaskiner

Det kan du lave, mens du lytter til musik

Der er masser af ting du kan lave, mens du hører musik, og som kan hjælpe dig i forskellige henseender. Gaming er for mange en lidenskab. Husk, at du skal have en god gamerstol, hvis du sidder i timevis foran computeren. Dette problem får du ikke, hvis du træner med en romaskine. En romaskine er et perfekt fitnessredskab. Den træner hele kroppen og belaster hverken led eller muskler for hård. Når du træner, er det oplagt at høre musik i mens, for så er det lettere at holde det gode tempo.

Hvis du er en af mange danskere der skærer tænder om natten, så er der nu hjælp at hente med en bideskinne. Den koster ikke ret meget, men kan spare dig store omkostninger. At skære tænder ødelægger nemlig med tiden emaljen på dine tænder, og så bliver det dyrt at reparere. Har du problemer med at slappe af om natten og spænder i kæben eller skærer tænder, kan musikterapi også hjælpe dig. 

På den måde kan musik være en stor hjælp og tro følgesvend i mange forskellige henseender.