Veganætter

Fra nyhederne

Debat og Dat Beat: Når musik skaber debat

Instrumenter holdes i udstrakt arm
aa22

Musik kan være til mere end en svingom på dansegulvet eller tom underholdning fra radioen når du kører hjem fra arbejde om aftenen. Musik kan skabe røre i vandende, skabe forandring i samfundet og give håb til grupper vis stemmer drukner i det daglige kaos.

I vor tids overflod af meningsløs hiphop og tomme tunes, der ikke skrives af nogen anden grund end fordi kunstneren har en ny ferrari der skal betales, kan det være svært at huske at musik faktisk kan være kontroversielt og have noget vigtigt at sige.

kvindeart

Kan sangtekster være til mere end blot underholdning?

Ja, musik kan skabe debat – og det endda i stor stil. Det så vi nyligt i 2018 da rapperen Childish Gambino udgav et surprise hit, der tog verden med storm. Ikke mindst grundet den tilhørende musikvideo: 

En afroamerikansk herre sidder og spiller guitar på en stol. ”Yeah, yeah, yeah” lyder det i kælende toner fra Gambino i det rapperen drejer rundt og rundt i en glad lille dans. Musikken fra guitaren har et beat som tydeligvis er inspireret af afrikansk folkemusik. 

Så standser rapperen pludselig op i en delvist feminin karikeret Jim Crow-stilling. Han tager en ladt pistol op af sine løse bukser og uden pause skyder han guitaristen i baghovedet. De glade afrikanske toner stopper øjeblikkeligt og et tungt beat brager igennem videoen alt imens Gambinos smil erstattes af et koldt blik mod kameraet mens han synger:  ”This is America – Don’t catch you slippin’ now”. Ny musikhistorie blev skrevet i det øjeblik!

”This is America” skabte med sin malende tekst, eksplosive billedsprog og ultravoldelige musikvideo en del debat på globalt plan grundet dens åbenlyse fokus på nutidens Amerika og våben, vold og racisme.: En glohed kombi.

koncert

Musik gør noget ved folk 

Musik behøver ikke have en kontroversiel tekst for at skabe debat, nogle gange er effekter og rytme nok. 

Eminems sang ”Kill you” satte gang i debatten om våben efter at soundbites af ægte skud blev afspillet som effekt under en koncert. Lydeffekten skabte lige så stor panik hos visse koncertgæster som hvis nogen havde affyret et kraftigt bragende luftgevær mod publikum.

Det var et signal der pludselig spredte sig på nettet som en steppebrand, og med en enkelt lydeffekt gemt i et bass-beat begyndte både medierne og manden på gaden at diskutere: ”hvad skal vi egentlig med de våben og hvorfor skal vi leve i frygt!?” –  alt takket være en sang. Det er en kraftfuld egenskab.